Skip to main content

Jaarverslag 2019


Jaarverslag 2019 Lions vreemd en oud geld actie voor oogoperaties   De actie heeft  in het kalenderjaar 2019  € 135.000 opgebracht.   Sinds de start is de opbrengst, inclusief de premie van 50% van Wilde Ganzen, € 916.000, wat 61.000oogoperaties mogelijk maakte. In de Johan Cruijff Arena past dat aantal niet!  

98% van alle Nederlanders heeft al jaren vreemd en oud geld in de keukenla liggen en weet niet goed water mee te doen. Supermarkten en Lionsclubs bieden

gezamenlijk de oplossing om met dat dode geld wat goeds te doen: oogoperaties in derdewereldlandenmogelijk maken. 

55 Lionsclubs over het hele land verspreid, beheerden 67 verzamelzuilen. Gemiddeld brengt een zuil €2000 op, goed voor 133 operaties. 

Er werden 1 miljoen munten en 20.000 bankbiljetten uit 160 landen ingezameld. Die worden door de commissie Lions oud en vreemd geld gesorteerd en als volgt in euro’s omgezet:

*Lions en hun vrienden nemen courant papiergeld mee op hun reizen. Zij betalen de middenkoers in euro’s; * Courant muntgeld wordt naar land gesorteerd en op diverse wijzen omgezet in euro’s. * Een KLM purser neemt 10 à 20 kg munten mee naar verre landen en zet het om in papiergeld; * Oud zilver-, nikkel- en kopergeld wordt verkocht tegen kiloprijs; * Incourant papier- en muntgeld die Nationale Banken niet meer terugnemen, wordt verkocht via oud geld veilingen.   Besteding volgens het Robin Hood principe De opbrengst van de actie wordt overgemaakt aan Lions Fight for Sight Nederland. Besteding aan oogoperaties gaat volgens het “Robin Hood” principe: Rijken betalen voor armen. Een oogoperatie in derdewereldlanden kost €30. De rijke betaalt €15 meer. Wij geven €15 en de kliniek heeft weer €30 om een arme blinde gratis te opereren.   Op de website van de actie www.vreemdenoudgeld staan de 55 clubs die al met de actie meedoen en ook een indrukwekkend filmpje over een oogkamp in de Himalaya.

Tot op heden staat of stond in 20% van de Nederlandse supermarkten onze verzamelzuil. De actie kan dus nog jaren doorgaan. 3.2 miljoen Nederlanders konden zien wat Lionsclubs doen.

Het bestuur van de stichting commissie Lions oud en vreemd geldverwerking voor Fight for Sight danktallen die de actie tot een geweldig succes maken.                               Herbert Verseveldt vzt, Hans Lommerse, Erwin Duivenvoorden, Arnold Roelofs.